Dag 10 10 september het voormalig eiland Romo
Door: Wim
Blijf op de hoogte en volg Ans en Wim
10 September 2020 | Denemarken, Tagholm
Zo de wind waait, waait mijn vlieger.
Vandaag was het voormalig eiland Rømø in de Waddenzee ons doel van de dag. Omdat het inmiddels door een dam is verbonden met het vaste land en je er niet meer omheen kunt varen is het geen eiland meer, maar een voormalig eiland.
Rømø was in het verleden bekend om zijn zeelieden, graag geziene gasten op vooral walvisvaarders.
Wij dus op naar Rømø, na 10 km links af de smalle dam op, waar aan weerskanten de Waddenzee was te zien met heel veel wadvogels. Aan de landzijde veel hoger gelegen weides met ontzettend veel schapen.
Het weer was zowaar redelijk goed en zelfs droog met een stevige bries.
Op Rømø aangekomen overviel ons het eilandgevoel, dat we ook bij andere Waddeneilanden krijgen.
Eerst rijden we door naar het noorderstrand, dat beroemd is om zijn berijdbaarheid. Vanaf de toegangsweg rijd je zo het brede strand op. Dit zand is zo hard, dat je met de camper tot aan de zee, die meer dan een kilometer verder ligt kunt rijden. Bij de waterlijn staat dan ook een hele rij auto;s en vooral campers. Maar ook langs de duinen kun je goed parkeren, wat ook door diversen werd gedaan. Het was blijkbaar perfect vliegerweer want veel vliegeraars hadden heel hun collectie in de lucht. Dat waren niet zomaar vliegers, maar vooral heel bijzondere showvliegers in allerlei vormen en maten. Vissen, zeebaarsjes, katten en allerlei andere beesten, maar ook waaiers, slingers, draaiende objecten, in de mooiste kleuren. Langs de hele duinenrij zwierden deze kleurige vliegers als een kleurig lint in de lucht. Een prachtig gezicht. We hebben een mooi plekje op het strand gezocht om hiervan te genieten en van een kopje koffie.
Daarna zijn we een stukje verder het eiland opgereden en een plek gezocht om de campers te stallen als vertrekpunt voor een wandeling en een fietstochtje. Na de lunch maakten we een mooie wandeling over een duinachtig gebied met heide en bossen, erg mooi. Dat was inmiddels het weer ook, een lekker zonnetje en een lekker windje.
Leuke bloemetjes gezien, waaronder de klokjesgentiaan.
Na de wandeling hebben we onze eerste gezamenlijke fietstocht gemaakt, met zijn 5 en dus, inclusief Doortje. Nu dat was toch een heel avontuur. Gelukkig was Doortje niet altijd aan het blaffen en ook soms vaak stil. We hopen dat het went. Ook de rest van het eiland is prachtig en heeft veel overeenkomst met onze eigen Waddeneilanden.
Bijzonder zijn de mooie gebouwen, die veelal stammen uit de rijke tijd van de walvisvaart, commandeurshuizen en kerken. Er zijn overigens ook veel prachtige, maar peperdure, vakantiewoningen. Vermeldenswaard is het oudste schooltje van Scandinavie, dat op Rømø staat.
terug bij de camper is het al vrij laat en besluiten we nog een keer naar de vorige camping te gaan en gaan Jan en Elly vast vooruit om dit voor sluitingstijd vast te leggen.
Als we rond 18.00 uur op de camping komen is alles al geregeld en staat ons drankje klaar.
We eten daarna rijst met basilicum-roomsaus met gerookte kipstukjes speciaal gemaakt door gastkok Elly (Lekker hoor), we gaan koffiedrinken en daarna gaan we douchen en ieder naar de eigen camper.
Morgen naar Ribe.
10 September 2020 - 23:59
R&N:
En opnieuw een mooie dag die ze jullie niet meer afnemen! Genieten.