Dag 38 23 mei 2024 York city
Door: Ans en Wim
Blijf op de hoogte en volg Ans en Wim
23 Mei 2024 | Verenigd Koninkrijk, York
Dag 38 donderdag 23 mei 2024 Oudjaar in York City
Vandaag gaan we naar York-city. Een hernieuwde kennis making met de stad, die wij 9 jaar geleden, toen met Doortje, bezochten.
Het weer is niet geweldig, maar zo goed als droog, dus voor een stadsbezoek best wel goed.
Zoals we gisteravond al hadden ontdekt konden we vlak bij de camping opstappen op lijn 10 en voor de somma van totaal 5,50 pond konden we heen en terug naar het centrum rijden met de bus. Een zg All Day Family Ticket.
We komen York binnen via enkele wat vervallen buitenwijken, waar de bus maar nauwelijks door kan. Veel soeps waren die huisjes niet, een beetje verpauperd. De stad buiten de cityring zag er ook niet alte fraai uit vanwege allerlei renovatie en verbouwingswerkzaam heden, meer een bouwput.
Binnen de cityring was daar allemaal niets van te merken en konden we genieten van alle mooie gebouwen en gebouwtjes, winkelstraatjes, marktn en kerken.
We orienteren ons na het uitstappen eerst op de bushalte van de retourbus en gaan dan via de bewandelbare stadsmuur de city in. Die wandeling maakten we 9 jaar geleden ook met Doortje tot we aan het eind het bordje verboden voor honden ontwaarden.
We lopen over de brug over de Ouse en komen bij de York Oratory een prachtige kerk, waar we even binnen gaan. Men was net een dienst aan het voorbereiden dus weer snel naar buiten en geen foto's.
We zien in de verte de Yorks Minster al verschijnen in al zijn grootsheid. Imposant vooral als je er dichtbij staat. Tussen de wat vergrauwde beelden aan de voorzijde schittert het splinternieuwe beeld van Queen Elisabeth in al haar glorie en bijna spierwit je tegemoet.
Het is druk met bezoekers, die voor 18 pond pp naar binnen willen. Van zus Lies kreeg ik haar ticket van eerder dit jaar, dat een jaar geldig is. Scheelt weer een kaartje.
Binnen wordt je direct geimponeerd door de grootsheid, veelheid en overdaad van het gebouw. Je kunt je daar te voren nauwelijks een voorstelling van maken.
Het begint met een kolossale hoofdruimte met grote bogen en rondom eeuwenoude gebrandschilderde ramen. Sommigen zijn al meer dan 600 jaar oud.Alles is rijkversierd met beelden van heiligen en hele rijen van belangrijke personen.
Achterin staat een immens orgel.
Dan zijn er nog vele speciale ruimtes, die alle een speciale functie hebben zoals de praalgraven afdeling en de Chapterzaal, een ronde zaal met zitplaatsen in de ronde muur, waar vergaderingen werden gehouden.
Er is zoveel te zien en alles wat je er over vertelt is te weinig.
Toch miste ik ook hier de louterende sfeer, die een kerk zou moeten hebben.
De commercie was wel te voelen.
Een klapstuk was in dit geval de houten "heiligen" figuren waar je je hoofd door kon steken om zo op de foto te kunnen gaan.
Blijft allemaal zeer aansprekend en een wonder van kerkelijke kunst en bouwkunst.
Terug naar het wereldse liepen we door de kleine straatjes van zeer oude gebouwen. Soms in prachtige staat, soms scheef en wat vervallen (en zeker zo mooi). Leuke markten, winkeltjes met vanalles wat: peperdure Rolexen, teddy beren, kattenspeeltjes, Kerstartikelen, teveel om op te noemen.
In een heel klein klein hoekpandje op een van de markten gebruiken we de lunch ter gelegenheid van mijn aanstaande verjaardag morgen (75!!)
Voor Ans was het een pittige dag want de wandelingen door straatjes met steentjes, keien en kasseien zijn lastig om te lopen.
Aan het einde van de middag zoeken we de bushalte weer op en zijn we omstreeks 18.00 uur weer op de camping. Na een borreltje krijg ik nog een paar heel speciale biertjes van Jan en Elly voor mijn verjaardag, die bewaren we nog maar even.
Omdat we uitgebreid geluncht hebben eten we soep met brood en gaan we ieder naar onze eigen camper.
Eerst bloggen en dan...Lekker slapen.
Morgen word ik 75 en komt onze gezamenlijke reis ten einde.
Wij (Ans en ik) gaan dan naar Lincoln. Jan en Elly naar elders.
De blog gaat door.
23 Mei 2024 - 23:34
R En N :
Een dagje stad (als het achteraf maar niet te veel blijkt te zijn geweest voor Ans) kort samengevat. Ook best leuk om een keer te doen.
Er vanuit gaande dat je morgen deze reactie leest:
”Wim, hartelijk gefeliciteerd en nog vele jaren.”
We wensen jullie morgen een extra gezellige dag toe (dat zal wel lukken samen met die biertjes als kers op de taart).
Groetjes.
24 Mei 2024 - 08:56
Ad:
Goedemorgen,
Mooi verhaal over York en speciaal over de kathedraal.
In navolging van anderen mijn hartelijke felicitaties aan jullie beiden met de verjaardag van Wim. Mooie dag toegewenst en een prettige reis
24 Mei 2024 - 09:13
Nettie Van Dongen:
- Wat een.prachtig verhaal weer . Ik moest erg lachen bij de heiligenbeelden
Gefeliciteerd met jouw 75 harige verjaardag ook voor And natuurlijk een felicitatie met haar mannetjev.
Er gaat iets fout met lettertype. Hoop dat jullie het kunnen.lezen .
Lieve groet van ons
24 Mei 2024 - 09:26
Sonja En Eric:
Een mooie stadswandeling, een heerlijke lunch…….wat een fijne “oudejaarsdag” ! Voor nu van harte gefeliciteerd met je 75ste verjaardag. Daar drinken we een borreltje op!
24 Mei 2024 - 20:29
J&A:
Gefeliciteerd Wim met je 75e verjaardag! En natuurlijk ook Ans gefeliciteerd.. Hopelijk kunnen jullie op een zonnige manier afscheid nemen van Engeland.